Min hest løber, når den skal galopere. Hvad gør jeg?

Min hest løber, når den skal galopere. Hvad gør jeg?

17. april 2025 Af HorseJournal

Følgende tekst er transkriberet fra en reel, som du finder nederst i dette indlæg.

Den varme stol hos Rockthepony. Stil spørgsmål omkring træning af heste, som du gerne vil have svar på. Det kan være adfærdsmæssigt, træningsmæssigt, omkring tilridning, om træning af den unge hest, eller bare svar på noget der driller dig i hverdagen.

Her kommer første take, der omhandler hvad man skal være opmærksom på, når man skal lære en urutineret hest at galopere – både i longe og under rytter. Spørgsmålet lyder:

Min hest løber, når den skal galopere. Hvad gør jeg? Hesten er syv år, og den er kun lige ryttervant. Når jeg vil galopere, uanset om det er under rytter eller i longe, så bliver det noget værre bøvl. Den bukker og den løber, og det er rigtig svært.”

Hestens naturlige adfærd

Det er en rigtig god problematik at stille spørgsmål ind til, fordi den er gængs. Det er noget, man ser med mange heste. Hesten er egentlig ikke designet til, at vi skal ride på den. Når den bevæger sig ude i naturen, så skal den skal egentlig bare kunne flytte sig hurtigt fra A til B. Den er sådan set ligeglad med, om det er trav eller galop den lige rammer. Det betyder ikke noget for den, bare den kommer derhen, hvor den vil.

Når vi så skal til at ride på dem, så laver vi en belastning, ved at sætte os på ryggen på dem, og de skal bære noget, som de ikke er vant til at bære på. Det gør, at de fleste heste på naturlig vis ligesom vil smide sig lidt i ryggen, hvis ikke man træner dem til ikke at gøre det.

Den ene ting, vi belaster hesten med, er noget ekstra vægt. Og den anden ting, vi også belaster hesten med, er, at man vil bestemme, hvilket spor hesten skal gå på. Det gør det alt andet lidt sværere for hesten at holde balancen. Især når vi beder den om at gå ind på en cirkel, som heller ikke så naturligt for hesten.

Udfordringer med træning

De fleste af Jer har sikkert set, at hvis I slipper jeres hest løs, og den skal dreje, så vil den kaste hovedet ud af, for at dreje ind i skulderen, når den skal vende sig. Det er altså den naturlige måde at dreje på for hesten. Det er bare ikke super konstruktivt, når det handler om ridning. Fordi den måde at dreje på, hvis hesten har rytter på, vil i længden give hesten ondt i ryggen, og den vil også miste balancen. Så idet vi beder hesten gå ind på en cirkel i longe, så er vi allerede ved at ændre på hestens balancepunkt. Vi er ved at lære dem, hvordan den skal vende sig rundt, når den balancerer på cirklen. Og det er ikke nogen nem opgave.

Du skal have styr på balancen på hesten. Den skal blive ved med at balancere på sporet. Det kan du tjekke på halsen, det kan du tjekke på bøjningen. Passer det med det spor, du rider eller fører hesten på?

Balancetræning

For nogle heste er det nemmere, og for andre kan det være sværerre at lære. Man kan sige, at jo større de er gående, jo længere tid er de ligesom i luften, jo sværere kan det være for dem at finde den balancering. Det er den ene ting. Den anden ting er, jo mere tempo man sætter på, jo sværere er det at holde balancen.

Man kan sammeligne det lidt med, hvis man nu selv skulle gå balancegang på et træhegn. Så går det måske godt til at starte med hvis man går meget langsomt, men lige så snart, man sætter lidt fart på, eller måske endda vil prøve at løbe så bliver det altså svært at holde balancen deroppe. Det er altså noget, der kræver noget træning. Og det er sådan set det samme for hesten også. Så man kan sige, jo hurtigere tempo, jo mere balance er der brug for.

Træning kræver, at hesten forstår signalerne fra rytteren.

Hvis vi så er tilbage til at det er rytteren, der skal hjælpe hesten med at finde balancen, så kræver det altså, at hesten forstår den måde, vi hjælper den på. Fordi hvis ikke den fx ikke helt har forståelse for, hvad bidet betyder, vil den ikke kunne reagere rigtigt. Næsten alle heste reagerer med modtryk, fra naturens side af, første gang de mærker tryk. At hesten skal følge med, når der kommer et tryk på biddet, er altså noget den først skal lære. Det er altså gennem træning den begynder at forstå hvad vores hjælpere betyder.

Træningsanbefalinger

Og der kan man altså lure, hvornår hesten begynder at være balanceret, fordi så bliver halsen blød og hvælvet og ligesom strækker sig frem i den form, som det spor er, som hesten går på. Det er i hvert fald det, der ligesom er det optimale.Det ville svare til at du var i stand til at gå balancegang oppe på træhegnet med armene lige meget ud til begge sider. Når man så synes, at nu kan man det her rigtigt godt i traven. Man kan ride flere forskellige spor, og man føler balance, takt og tempo og regelmæssighed fungerer godt, så er den der, hvor du kan galopere på den.

Når du så gerne vil have den oppe i galop, hvis det er rent ridemæssigt, så vil jeg sige – prøv lige at lægge en lille smule ekstra tempo på i traven først. Så er der ikke så langt op til galoppen, og du kan blot trykke lidt ekstra, så vipper den derop.

Så tilbage til det konkrete spørgsmål omkring den 7 års, der løber i galop. Der vil jeg sige; vent med at galopere med den her hest, indtil den ligger fuldstændig stabilt i trav. Og du kan se, at den ligger sin hals i den rigtige form. Og med det, der mener jeg, at hvis du har en cirkel, som hesten går rundt på, så skal den kunne forme sig, ligesom det spor den går på. Du skal kunne ride i kontroleret travtempo, hvor hesten går jævnt og flydende, og du skal kunne ride både lidt hurtigere og lidt langsommere trav.

Når du så har styr på det, så kan du lægge en lille smule mere tempo på, og en lille smule mere tempo på, så du ligesom forestiller dig, at der ikke er så langt op til galop-knappen.

Korte galopintervaller i starten

Det jeg så yderligere anbefaler det er, at når du så kommer op i galoppen, så skal du ikke ride galop i ret lang tid. Bare 10 meter til start, og så ned i trav igen. Ned og få styr på det, ned til det I kender, som I har trænet, hvor I er sikre på hinanden, og hvor hesten også ved hvad det betyder. Og så når du igen har styr på den, så går du op og tager en lille galop igen. Og det er præcis det samme, der skal ske i longe, når du træner den der.

Sammenfatning

Galoptræning kræver tid og forståelse af hestens balance. Der er mange aspekter i træning, men dette dækker nogle af de grundlæggende principper. Jeg håber, disse noter giver indsigt i, hvordan man kan træne en hest til at galoppere korrekt.

Jeg håber, det gav en lille smule indsigt ind i, hvordan man fx kan træne en hest, der har svært ved at galopere. 🙂

Reel

Seneste indlæg